Muzeum w Gazecie, gronostaj pod lupą

2015-01-05 14:54:34 (ost. akt: 2015-01-05 15:00:33)

Gronostaj zasiedla u nas brzegi jezior i rzek, skraje lasów, śródpolne zarośla i zadrzewienia, stare parki. Na Warmii i Mazurach widuje się go tylko przypadkowo. Dlatego warto przyjrzeć się ekspozycji poświęconej temu drapieżnikowi w holu Muzeum Warmii i Mazur od soboty (3.01) przez tydzień w godz. 9-16 (z wyjątkiem dni wolnych).

Muzeum w Gazecie, gronostaj pod lupą

Autor zdjęcia: Materiały organizatora

Gronostaj (mustela erminea), jest obok łasicy, naszym najmniejszym ssakiem drapieżnym. Długość ciała waha się od 31 do 45 cm, w tym od 9 do 14 cm przypada na ogon. Masa ciała kształtuje się od 140 do 440 g. Samica jest nieco mniejsza od samca.

Gronostaj, podobnie jak i mniejsza od niego łasica, odznacza się sezonową zmianą barwy futerka, które od wiosny do jesieni jest brązowe, a od końca jesieni do przedwiośnia śnieżnobiałe. Jedynie koniec ogona przez cały rok jest czarny.

Biała barwa futerka zimą sprawia, że gronostaj staje się niewidoczny dla swoich licznych wrogów, którymi są ptaki drapieżne, lisy, kuny, a także psy i koty. Główną zdobyczą gronostaja są przede wszystkim drobne ssaki, zwłaszcza gryzonie oraz niewielkie ptaki.

Drapieżnik ten zasiedla u nas brzegi jezior i rzek, skraje lasów, śródpolne zarośla i zadrzewienia, stare parki. Na Warmii i Mazurach jest gatunkiem rozpowszechnionym, ale niezbyt częstym. Z uwagi na skryty tryb życia widuje się go tylko przypadkowo.

Muzeum w Gazecie, gronostaj pod lupą
Ekspozycja: hol Muzeum Warmii i Mazur, Olsztyn
3-10 stycznia, godz. 9-16 (z wyjątkiem dni wolnych)


Materiały organizatora

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB