Druga część Hobbita już w kinach. Przeczytaj recenzję!

2014-01-01 19:52:36 (ost. akt: 2014-01-01 17:26:10)
Druga część Hobbita już w kinach. Przeczytaj recenzję!

Autor zdjęcia: Kadr z filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga"

Niecały rok musieli czekać wszyscy fani przygód Bilba i gromady krasnoludów. W końcu, film trafił do kin, a Thorin Dębowa Tarcza dotarł pod Górę, w której zamieszkuje smok. Przeczytajcie recenzję filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga".

"Hobbit: Pustkowie Smauga" to druga część ekranizacji książki J.R.R. Tolkiena "Hobbit: Tam i z powrotem". Tym razem Peter Jackson skupił się na wędrówce drużyny od domu Beorna do dotarcia do Góry.


Peter Jackson wydaje się zachowywać jak dziecko, które jest w trakcie czytania "Hobbita" i które w tym samym momencie wszystkie swoje myśli próbuje pokazać na ekranie. Jackson został pochłonięty przez Tolkiena, stał się jednym z bohaterów tej historii. Niewiele mu brakuje, żeby sam dołączył do drużyny. Dzięki temu jego opowieść, choć momentami odbiegająca od oryginału, nadal jest fascynująca i wciągająca.

Filmy Jacksona to już inna rzeczywistość filmowa. Zarówno "Władca Pierścieni", jak i dwie części "Hobbita" tworzą samodzielny byt, który żyje własnym życiem. Zmieniają się tylko bohaterowie, ale nie świat. To pozwala nam się skupić na opowieści.

Jak już wspomniałem, Jackson postanowił trochę zmienić fabułę. Dołożył kilka wątków, niektóre ze scenariusza usunął. Dla osoby, która czytała "Hobbita", może to być mylące. Nikt inny pewnie nie zwróci uwagi na te drobiazgi.

Przede wszystkim na ekranie zobaczymy więcej elfów. Oczywiście, nie mogło zabraknąć popularnego Legolasa, który w walce zachowuje się jak tancerz. Z tym, że ma przy sobie łuk i miecz. Towarzyszy mu piękna Tauriel, której w książce nie poznaliśmy. Jackson, wplatając te postacie, upiększył historię, która mogłaby niektórym wydać się nużąca.

Poznajemy też Barda z miasta nad jeziorem. Jackson ciekawie pokazał postać, która w ostatniej części zrobi coś niesamowitego. Nie mógłbym też nie wspomnieć o krasnoludach - mniej zabawnych niż poprzednio, ale nadal niesamowicie ujmujących. Nadal są sceny, w których patrząc na ich podrygi, uśmiechniecie się wesoło. Choćby wtedy, gdy baryłkowaty Bombur stoczy niesamowity pojedynek z orkami albo jeden z krasnoludów będzie pozbywał się swojej całej broni.

A smok? Skradł całe show!


Koziołkuj - czytaj więcej tekstów tego autora na blogu Koziolkuj.pl



Pierwsza część:
Fani książek Tolkiena i filmów Jacksona radujcie się! Po dziewięciu latach oczekiwań na srebrne ekrany wszedł kolejny owoc ‘współpracy’ wymienionej dwójki i powiem szczerze – powody do zadowolenia mają nie tylko wielbiciele tolkienowskiej trylogii i filmów pełnych efektów specjalnych Jacksona, ale wszyscy, którzy lubią kino na najwyższym poziomie.


Komentarze (17) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. s #1283870 | 95.160.*.* 2 sty 2014 09:34

    Dla mnie najlepszą akcję reklamową tego filmu były przebitki, które pojawiły się w internecie, jak podczas kręcenia tego filmu główny aktor wielokrotnie pokazuje środkowy palec do kamery dokumentującej jego poczynania na planie. Chyba miało być zabawne, ale moim zdaniem to zupełny brak szacunku do widza. I tak bym tego filmu nie obejrzał, bo to nie moja bajka, ale jeśli byłbym kimś, kto się zastanawia, to na pewno by mnie to od obejrzenia odwiodło.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. ha #1283865 | 89.228.*.* 2 sty 2014 09:26

      kolejny odcinek serialu bez wyraźnego zakończenia, muszę przyznać, że lepszy od pierwszej części ale z tego naprawde robi się serial, najrozsądniej byłoby iść tylko na ostatnią część

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. widz #1283843 | 88.156.*.* 2 sty 2014 08:49

      nuda,nuda i jeszcze raz nuda ,przedłużający sie w nieskończoność dramat,3 bite godziny za 30zł i nawet ciężko było się zdrzemnąć bo tak głośno było że nie słychać własnych myśli ,dałam się nabrać rok temu ,dałam sie nabrać i teraz bo każdemu trzeba dać szanse :) trzeciego razu nie będzie.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. fadec #1283767 | 83.24.*.* 1 sty 2014 23:41

      przecież to dla idiotów film, żadnej wartości nie przedstawia, tylko jakieś skaczące potworki

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    4. nikt nas nie wydyma #1283744 | 89.228.*.* 1 sty 2014 23:03

      kto chodzi do kina------- tego chyba trzyma

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    5. dupy nie urywa #1283740 | 83.9.*.* 1 sty 2014 22:54

      A cena za bilet :D poczekamy jak będzie 2kino w Olsztynie

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    6. hermak #1283736 | 151.248.*.* 1 sty 2014 22:45

      Wg mnie kinowy Hobbit należy zaliczyć do "dramatu"!

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    7. didi #1283710 | 89.228.*.* 1 sty 2014 21:59

      Spodziewałem sie postmodernistycznego dramatu egzystencjalnego. Dziwne, zamiast tego dostałem film fantasy. Bardzo dziwne.

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    8. JA WIEM! #1283709 | 81.190.*.* 1 sty 2014 21:58

      Cena za bilet w sobotę, w 3D - 30 zł. W Warszawie, Gdyni - 24 zł. Zamykajcie dalej kina i sklepy, róbcie monopol znajomym, budujcie tylko parki i betonowe place zamiast ułatwień infrastrukturalnych dla szukających siedziby firm, a w tym mieście nikt nie zostanie. A nie przepraszam zostaną ratuszowe ludki, bo im płacą na czas i niezależnie od efektów.

      Ocena komentarza: warty uwagi (9) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    9. przyjezdzaja z hollywooda, polewaja wode. #1283643 | 89.228.*.* 1 sty 2014 20:35

      Polewanie wody 2014, za oplata , lub na raty.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    10. Dobrego i madrego roku na kazdym kroku. #1283641 | 89.228.*.* 1 sty 2014 20:33

      bez swiatla w zamknieciu, dwie godziny siedziec,.. i nic nie wiedziec... jeszcze trzeba placic... pozniej z glupoty tlumaczyc. tyle jest rozrywek w swiecie... o czym Sami dobrze wiecioe.

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. Karol #1283619 | 31.175.*.* 1 sty 2014 20:19

        Byłem w kinie na Hobbicie i muszę przyznać,że większego nudziarstwa w życiu nie widziałem.Dno do kwadratu. Infatylna bajeczka dla naiwnych o rozumie ziemniaka.

        ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)